Κάτω τα ξερά… απ’ τη Λιμπερτά

Liberta_Anakoinwsi

Tην Κυριακή 12/10/14 στα πλαίσια του πρωταθλήματος ερασιτεχνικών ομάδων στο  Βόλο, μετά τη λήξη του αγώνα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΝΑΛΙΟΥ, η διαιτητής της συνάντησης κ. Κουσκουλή γράφει στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των οπαδών της αυτοοργανωμένης ομάδας LIBERTA με πιθανό σκοπό πιθανότατα να προκαλέσει την τιμωρία της ομάδας. Τα πανό έγραφαν τα εξής: «Τσακίστε το φασισμό εντός και εκτός γηπέδου», «Αυτοοργάνωση ρε κουφάλες» και «Όσο υπάρχουν μπάτσοι θα μαστε απάτσι».

Την επόμενη μέρα, η ΕΠΣΘ, καλεί σε απολογία τη LIBERTA με σκοπό «τη δήλωση μετάνοιας και την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων πολιτικών μηνυμάτων». Ύστερα από συγκέντρωση 150 και πλέον ατόμων στην ΕΠΣΘ σύντροφοι και συντρόφισσες της LIBERTA ξεκαθαρίζουν στους αυτόκλητους αθλητικούς δικαστές του ερασιτεχνικού ότι οποιαδήποτε απόπειρα φίμωσης δεν θα περάσει.

Παράλληλα με την προσπάθεια φίμωσης όλων των πληττόμενων και αγωνιζόμενων ανθρώπων σε όλο το κοινωνικό πεδίο, έρχεται και η προσπάθεια φίμωσης των αυτοοργανομένων ομάδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Παρατηρούμε λοιπόν, μία προσπάθεια αποπολιτικοποίησης του γηπέδου, μέσω της απαγόρευσης τοποθέτησης οποιουδήποτε πανό με πολιτικό περιεχόμενο ή ακόμα και των συνθημάτων με ίδιο περιεχόμενο (σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο η ομάδα τιμωρείται τουλάχιστον με χρηματικό πρόστιμο!).

Είμαστε θεατές μίας προσπάθειας αποστείρωσης του ποδοσφαίρου (όπως και άλλων πεδίων όπως είναι οι χώροι εργασίας, το σχολείο, το πανεπιστήμιο) από οποιαδήποτε κοινωνικοπολιτική παρέμβαση ή αντίδραση, με στόχο τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών για την περεταίρω εμπορευματοποίηση του, κάτω από τις επιταγές του κεφαλαίου και του σύγχρονου αθλητισμού. Όλα αυτά φυσικά είχαν δρομολογηθεί χρόνια τώρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά όπως φαίνεται υπάρχει περιθώριο κέρδους και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο.

Για εμάς το γήπεδο αποτελεί έναν κοινωνικό πεδίο, έναν ακόμα χώρο έκφρασης στον οποίο συνειδητά έχουμε επιλέξει να δραστηριοποιούμαστε αλλά και να διασκεδάζουμε.

Το ποδόσφαιρο ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι αποτέλεσε πολλές φορές τη «μαριονέτα» της πολιτικής. Η χειραφέτηση των μαζών ήταν και είναι μία από τις προτεραιότητες της εκάστοτε κυριαρχίας και υπάγεται και αυτή στην προσπάθεια καθυπόταξης και εκμετάλλευσης όλων των ανθρώπων. Δεν ξεχνάμε άλλωστε  το πως οι ηγέτες κάποιων κρατών έκρυψαν τα εγκλήματά τους πίσω από τις νίκες των εθνικών τους ομάδων αποπροσανατολίζοντας και αποχαυνώνοντας τον λαό (όπως οι χούντες της Λατινικής Αμερικής -Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή-, η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι) ή τη φράση του υπουργού προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας  ότι «για τον απλό κόσμο, το να κερδίσεις έναν διεθνή αγώνα είναι πιο σημαντικό από το να κατακτήσεις μία πόλη» ή την αγορά της Ρεάλ Μαδρίτης από το δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι στο ποδόσφαιρο ο κυρίαρχος λόγος βρίσκει εύφορο έδαφος. Μέσα από το εγχείρημά μας, την Αυτόνομη Ποδοσφαιρική Ομάδα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ρήγματα και να τον αποδομήσουμε. Βέβαια μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα φασιστικού παραλογισμού δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και εκείνες τις φορές που κερκίδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε επαναστάσεις (όπως σε Ισπανία, Ιρλανδία, Γιουγκοσλαβία) αλλά και τους μεμονωμένους αθλητές που επέδειξαν συνειδητή αντίσταση. Επίσης λαμπρό παράδειγμα αποτελούν οι αυτοοργανωμένες ομάδες που επαναπροσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του αθλητισμού, μιλώντας για αξίες όπως ο αντιφασισμός, η ελευθερία, ο αλληλοσεβασμός, η ισότητα, η αντίσταση και η αλληλεγγύη, γκρεμίζοντας τους πλαστούς διαχωρισμούς μεταξύ ποδοσφαιριστών, προπονητών, οπαδών.

Από τη δικιά μας πλευρά εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στη Λιμπερτά. Αντιλαμβανόμαστε την επίθεση εναντίον της, ως μια επίθεση συνολικά σε όλες τις αυτοοοργανωμένες ομάδες και δεν εφησυχάζουμε επειδή αυτό έγινε στο Βόλο και όχι στην Πάτρα.

Θα συνεχίσουμε να δρούμε αυτοοργανωμένα και συλλογικά, με οριζόντιες διαδικασίες, χωρίς παράγοντες-χορηγούς-διαμεσολαβητές, και να παλεύουμε ενάντια σε όλους όσους θέλουν ένα ποδόσφαιρο αποστειρωμένο και ενσωματωμένο στα κυρίαρχα πρότυπα της εμπορευματοποίησης, των αναβολικών, του τραμπουκισμού,  του παραγοντισμού, των στημένων αγώνων και του κέρδους. Το ποδόσφαιρο για εμάς θα συνεχίσει να είναι άλλος ένας χώρος έκφρασης των καθημερινών μας αναγκών και προβλημάτων, κινούμενοι όσο το δυνατό πιο ανεξάρτητοι μέσα σε ένα πλήρως ελεγχόμενο-αποστειρωμένο περιβάλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s