Προσφυγικό και «δόξες»… Παραλίας

Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι πραγματοποιήθηκε «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» από «κατοίκους» των Νότιων περιοχών της πόλης, οι οποίοι αντιδρούν στην πιθανότητα εγκατάστασης προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής, προειδοποιώντας με περαιτέρω ενέργειες και κινητοποιήσεις. Ως οξύμωρο σημείο συγκέντρωσης επιλέχτηκε η πλατεία Δημοκρατίας.

bildschirmfoto_2015-06-25_um_00.31.58_1

Ανάμεσα στον συρφετό όσων διαμαρτύρονται (Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων Παραλίας και Μιντιλογλίου και οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Παραλίας «Η Αναγέννηση», Εργατικών Κατοικιών Παραλίας, «Αγιος Νικόλαος» Λεύκας Πατρών, Κρύα Ιτεών και Μιντιλογλίου, Νεάπολης Πατρών) διαβάσαμε ότι την συγκέντρωση υποστήριξε και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος «Δόξα Παραλίας».

Είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό και αισχρό σύλλογοι που υποτίθεται ότι πρέπει να προάγουν τον πολιτισμό, την σωστή διαπαιδαγώγηση μικρών παιδιών, τον αθλητισμό και τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας, ανταυτού να προάγουν τον ρατσισμό, το μίσος, την ξενοφοβία και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, ειδικότερα σε μια εργατική περιοχή που οι κάτοικοι της γνωρίζουν από φτώχεια, εγκατάλειψη και δυσκολίες.

Τέτοιου είδους κινήσεις και συμπεριφορές απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, υποκινούμενες από μια χούφτα φασίστες, δεν μπορούν παρά να εκληφθούν από εμάς ως εχθρικές και θα μας βρουν απέναντι τους μέσα και έξω από τα γήπεδα. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε σαν ελάχιστη αντίδραση στο εκτός έδρας παιχνίδι μας με τον Πυρσό να σηκώσουμε πανό που έγραφε

ΟΧΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΟΧΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΣΕ (ΔΟΞΑ) ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ

ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΘΡΙΚΗ

76613076_10220852648168365_3169604135515324416_o

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι απότοκο των πολέμων που έλαβαν χώρα στην λεγόμενη καπιταλιστική περιφέρεια, την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Βόρεια Αφρική την τελευταία 20ετία (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία) με σκοπό την λεηλασία και τον έλεγχο του πλούτου αυτών των περιοχών από την Δύση. Πόλεμοι που υποστηρίχθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το ελληνικό κράτος, μέσω της συμμετοχής του στους διεθνείς σχηματισμούς που τους διεξήγαν (Ε.Ε., ΝΑΤΟ). Ο πόλεμος σάρωσε και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα του με τις συνθήκες διαβίωσης πλέον σε αυτές τις περιοχές να είναι αδύνατες και εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τις εστίες τους και απελπισμένοι άνθρωποι, επιχειρούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τον θάνατο, την πείνα και την εξαθλίωση με όνειρο να φτάσουν στην Ευρώπη.

Στον δρόμο για το όνειρο μιας ασφαλούς ζωής, περπατούν χιλιάδες χιλιόμετρα διασχίζοντας σύνορα και φράχτες, θαλασσοπνίγονται σε σάπιες βάρκες στην Μεσόγειο, αφού πρώτα τους έχουν εκμεταλλευθεί οικονομικά και σεξουαλικά πολλές φορές οι διακινητές-δουλέμποροι, και εν τέλει στοιβάζονται σε «χώρους υποδοχής», όπως έχουν ονομαστεί τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά τα κολαστήρια τύπου Μόριας την θέση της ελπίδας έχουν πάρει ο εγκλεισμός, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο καθημερινός εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πολλές φορές ο θάνατος.

Έχοντας στον νου τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους στερήσει το δικαίωμα τουλάχιστον της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δεν θα αφήσουμε στην πόλη, στις γειτονιές και στα γήπεδα μας να εμφανιστεί και να ριζώσει ο ρατσισμός, το μίσος και οι κάθε είδους φασιστικές λογικές.

Απέναντι σε τέτοιες λογικές θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αλληλοβοήθειας και μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες θα αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια, για γειτονιές και γήπεδα χωρίς φόβο, χωρίς ρατσισμό, χωρίς προκαταλήψεις, ανοιχτά για όλους.

ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ, ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s